Viinisuositus – Muruve Crianza 2008 9,92€

Copatinto ilahtui ”niin maan perusteellisesti”, kun Alkon uutuuksien joukosta löytyi vanha suosikki. Espanjalainen Frutos Villarin Muruve Crianza saapui siis vihdoinkin pitkäripaisen hyllylle. Tämä punaviini oli niitä ensimmäisiä maistamiani D.O. Toron viinejä, arkiston syövereistä löytyi tasting note-merkintöjä vuosikerrasta 1999 lähtien. Sittemmin kyseisen alueen viinejä onkin tullut kahlattua läpi melkoinen määrä.

Muruve Crianza on kypsynyt alueen säädösten mukaisesti 12 kk tammessa ja 12 kk pullossa. 100% Tinta de Toroa (Tempranillo) sisältävän viinin tuoksussa on luumua, vadelmaa ja tammen tuomaa paahteisuutta. Viini täyttää suun hitusen makeaan painuvalla ja kypsällä hedelmäisyydellä, josta erottuu luumua ja tummia marjoja. Kokonaisuuden kruunaavat mieto tammisuus ja pehmeät tanniinit, jotka saattelevat melko pitkää jälkimakua. Suhteellisen korkea alkoholipitoisuus (14,5%) integroituu viinin muuhun rakenteeseen hyvin. Toron viinit tarjoilevat voimakkaiden tempranillo-viinien ystävälle hyvää hinta-laatu-suhdetta ja tälläkään kerralla voimakkaiden ja täyteläisten viinien ystävä ei pety; viinissä on isosti voimaa, mutta myös mukavasti hedelmää.

Suosittelen ehdottomasti ilmaamaan viiniä tunti tai kaksi ennen tarjoilua. Huolehdi myös aina korkean alkoholipitoisuuden omaavien viinien osalta tarjoilulämpötilan pysymisestä sopivana. Pullon kyljestä on helppo luntata Muruvelle sopivan n. 18 astetta. Jos viini on liian lämmintä, alkaa alkoholi dominoimaan makua ja viini menettää tasapainoisuutensa. Alle kympin hintaan Muruve on loisto-ostos.

P.S. Copatinton blogissa tulee jatkossa lisää tarinaa D.O. Toro:n viinialueesta, joten kannattaa pysyä huutoetäisyydellä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *