Testissä Celler Malondro Besllum 2008

Copatinton testipenkki pääsi jälleen huhkimaan, kun paikalle kolisteli Espanjan Montsantista Celler Malondron Besllum vuodelta 2008. Testipenkin ympäristössä ei järjestetty kuitenkaan sen suurempia seremonioita asian tiimoilta, vaan pullosta napattiin tylysti korkki pois ja Besllum pistettiin penkin päätyyn ottamaan henkosia huoneilmasta.

 

 

 

 

 

 

 

Vuonna 2001 D.O.-luokituksensa saanut Montsant sijaitsee Espanjan Kataloniassa ja ympäröi kuuluisampaa Prioratin D.O.C.a.-aluetta. Montsant on Prioratin kaltainen hyvin monessa mielessä. Ilmasto on saman tyyppinen, tarhat sijaitsevat jyrkillä rinteillä ja käytetyt rypälelajikkeetkin ovat useimmiten samaa sarjaa. Viinit ovat tyyliltään samankaltaisia, mutta maaperässä ja viinien hinnoissa on kuitenkin eroja. Montsantin maaperä ei ole yhtä liuskekivistä, kuin Prioratissa, eikä Montsantin pulloista kevene kukkaro lainkaan Prioratin tyyliin. Ei ole ihme, että Montsantia kutsutaan ”pikku-Prioratiksi” tai Prioratin ”pikkuveljeksi”.

Testiviini Besllum 2008 sisältää 45 % Garnachaa, 45 % Cariñenaa ja 10 % Syrahia. Melko tyypillinen blendi kyseisellä seudulla siis. Viiniä on kypsytetty 16 kk uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viini lähtee kaupasta mukaan Euroopassa noin 15 euron hintaan.

Tumman punaisen viinin tuoksussa on tummaa kirsikkaa, karhunvadelmaa, elegantisti tammea ja taustalla hiipii hieman eläimellisyyttä. Täyteläisessä ja konsentroituneessa maussa on karhunvatukkaa, tummaa kirsikkaa, mausteita ja savua. Keskipaletissa ei ole havaittavissa minkäänlaista mehukattimeininkiä. Napakat, mutta pehmeät tanniinit hyökkäävät mukavasti ikeniin kiinni ja sopiva hapokkuus kantaa kokonaisuutta loppuun saakka. Erittäin pitkässä jälkimaussa maistuu kypsä tumma kirsikka, savu ja mausteet.

Vertailupohjaa haettiin tällä kertaa Alkon perusvalikoiman huikeasta kahden pullon Priorat-valikoimasta ja “uuvuttava” valintaproseduuri päätyi hintatasoltaan sopivaan Scala Dei-organisaation Nona Petit 2009:ään. Ihan kiva viini sekin, mutta heti alusta alkaen kävi selväksi, että Besllum tulee pyyhkimään Nonalla lattioita, seiniä ja kattoja. Besllum tinttasi kilpakumppaniaan pataan ryhdikkäämmällä happorakenteella, napakammilla tanniineilla sekä selkeästi syvemmällä ja moniulotteisemmalla makumaailmalla. Tammen elegantti integroituminen Besllumin muuhun kokonaisuuteen on myös huippuluokkaa. Näkisin kyllä mielelläni jonkinlaisesta kristallipallosta, että tällaisissa viineissä olisi Espanjan punaviinisektorin tulevaisuus. Tällä kertaa ainakaan ihan kaikki 93 Parker-pointsia eivät tainneet mennä metsän puolelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *