Testissä Leyda Las Brisas Pinot Noir 2010 13,99 €

Oz Clarke:n vihjaamana Copatinto on tarkentanut kiikareitaan Chilen raja-aitojen sisäpuolella erityisesti Leydan alueelle. Ette ehkä ylläty, jos kerron, että se on kannattanut. Leyda on yksi Aconcaguan laaksoon kuuluvan San Antonion neljästä ala-alueesta. Alue on Tyynen valtameren vaikutuksesta ilmastoltaan selkeästi keskimääräistä Chileä viileämpi ja näin ollen erityisen suotuisa esim. valkoisten rypäleiden viljelyyn. Alue onkin ehkä paremmin tunnettu Sauvignon Blanc-viineistään. Viileyttä tuovat aamusumut ja iltapäivätuulet luovat myös suotuisan ympäristön mm. Pinot Noirin ja Syrahin kasvattamiseen. Alueen ongelmana viininviljelyn kannalta on lähinnä ollut kuivuus. Leydan viineistä tuntuu löytyvän  persoonallisia ominaisuuksia, mikä ei Chilen viineistä puhuttaessa ole lainkaan huono asia.

Päätinpä siis testata myös Pinot Noirin Leydasta.  Pinot Noir-viineistä ja niiden erinomaisuudesta puhutaan Suomessa ja maailmalla välillä jopa kyllästymiseen saakka. Välillä tuntuu siltä, että itse kullekin voisi olla hyödyllistä muistuttaa mieliin minkä tahansa viiniraamatun sivuilta se fakta, että maailmassa on tuhansia muitakin rypäleitä, joista tehdään niinikään erinomaisia viinejä. Ennen varsinaista viiniarviointia pieni varoituksen sana; Mikäli olet tatuoinut burgundilais-tyyppisen  Pinotin ominaisuudet aivojesi referenssiarkistoon, niin viimeistään tässä vaiheessa kannattaa löysätä kravattia ja hengittää syvään. Tämä viini voi olla jotain aivan muuta!  Ja sitten asiaan…

Tuoksussa on vadelmaa, kirsikkaa ja lämminsävyistä paahteisuutta. Viini täyttää suun muhevalla ja pehmeällä hedelmäisyydellään. Tuoksussa esiintyvien aromien lisäksi mausta löytyy kypsää marjaisuutta, mausteisuutta ja aavistus luumua. Korkea alkoholipitoisuus ja pehmeä happorakenne elelevät ennakko-odotuksista huolimatta hyvässä sovussa ja tasapainossa.  Mukava hedelmäisyys ja marjaisuus maistuu suussa pitkään. Grillattuun kanaan yhdistettynä ei ruokapöydän ääressä juuri riitasointuja esiintynyt.

Copatinto suosittelee ja yllyttää kokeilemaan muitakin Leydan viinejä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.