Testissä valkoviini Piemontesta – Cristina Ascheri Langhe Arneis 2010

Pohjois-Italian Piemonte tunnetaan maailmalla ennen kaikkea huikeista Barolo- ja Barbaresco- punaviineistään. Alueella tehdään myös valkoviiniä, mutta luonnollisesti nämä ovat jääneet maailmalla isojen punaviinijättiläisten jalkoihin. Arneis-rypälettä on joissain yhteyksissä nimitetty valkoiseksi Baroloksi. Tämä liittynee kuitenkin aikaan, jolloin Arneis-rypäleitä voitiin käyttää pehmentämään alueen nebbiolo-pohjaisia punaviinejä. Copatinton lasiin ei ole osunut toistaiseksi kovinkaan kummoisia Piemonten valkoviinejä. Tällä kertaa lähtökohdat ovat vähintäänkin kohtalaiset, koska maistettavasta viinistä italialainen viiniarvioiden uusi testamentti, Gambero Rosso, on antanut jopa 2/3 lasimerkintää. Viiniarvioihin kannattaa suhtatua aina vähintään pienellä varauksella ja niinpä Copatinto ottikin testiin Cantine Ascherin Cristina Ascheri Langhe Arneis:n vuodelta 2010.

Lasia pyöritellessä haalean keltainen viini paljastaa raskaan rakenteensa. Tähän suhteutettuna melkoisen vaisussa tuoksussa on sitruunaa, omenaa ja hiukan päärynää. Maussa korostuvat kirpakka sitruuna ja vihreä omena. Hapokkuutta on melko reilusti, mutta pahemmilta irvistelyiltä sentään vältytään. On syytä mainita, että tässä tapauksessa hapokkuus ei tunnu kevyeltä tai pirteältä, vaan enemmänkin raskaalta ja väsyttävältä. Viini jättääkin keskipitkän jälkimaun, jota dominoi raakoja rypäleitä muistuttava hapokkuus. En löydä viinistä kaivamallakaan kunnollista balanssia. Raskas rakenne, hentoiset ja nuorekkaat tuoksut ja reilu hapokkuus jäivät kaipaamaan tasapainottavaa hedelmäisyyttä.

Maistelin viinin savusiikatoastin kanssa ja ruuan kanssa viini toimii toki hieman paremmin. Reipas hapokkuus ja muu rakenne panevat hyvin kampoihin savusiialle, mutta mitään syvällisempää yhteyttä ei parivaljakon välille päässyt syntymään. Keski-Euroopasta Ascherin Langhe Arneis irtoaa alle kympillä. Mikäli jostain syystä olet nappaamassa tätä pulloa ostoskoriisi, ota sittenkin se viereinen pullo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.