Viini, ruoka & hyvä elämä 27.-30.10.2011

Messukeskuksessa oli jälleen mahdollisuus tutustua lukuisiin erilaisiin viineihin neljän päivän ajan viini, ruoka & hyvä elämä-messuilla. Copatinto heilahti paikalle maistelemaan Californian super premium punkkuja Niclas Tuomelan vetämään tastingiin. Tarjolla oli Californiaa kuuden eri punaviinin muodossa.

Tastingin aloitti vuoden 2008 Beringerin Founders Estate Merlot, joka on ihan kelpo viini sinänsä, mutta huikean kovassa seurassa jäi kyllä auttamattomasti muiden jalkoihin. Lasirivistön toinen Merlot oli Beringerin Bancroft Ranch Merlot vuodelta 2005. Erittäin mielenkiintoinen viini, jossa on jo mukavasti kehittynyt tuoksu ja hyvin täyteläinen, tasapainoinen ja ryhdikäs maku. Tanniinit puristelevat vielä napakasti suuta, mutta ovat kuitenkin jo melko pehmeässä vireessä, joten jos tilausvalikoiman 34,90€ pullohinta ei hirvitä, niin ei muuta, kuin huipputason merlot illallispöytään.

Kolmantena maistettu vuoden 2007 Beringerin Clear Lake Zinfandel ei aiheuttanut mitään erityisempiä väristyksiä, jotain syvyyttä jäin kaipaamaan.

Tastingin loppukolmikko tarjoilikin sitten jo varsinaisia California-elämyksiä. Kolmikossa olivat Chateau St Jean Cabernet Cinq Cepages 2006, Stags Leap Cabernet Sauvignon 2007 ja Beringer Private Reserve Cabernet Sauvignon 2005. Kaikki kolme ovat yksinkertaisesti järjettömän kovatasoisia Cabernet Sauvignoneja. St Jean oli ehkä hieman enemmän vanhan maailman tyylinen Cabernet, kun taas Private Reserve oli selkeästi voimakkain, täyteläisin ja tanniinisin. Stags Leap sijoittuu suurin piirtein näiden kahden välimaastoon, tarjoten täyteläisyyttä ja voimakasta Cabernet Sauvignonille tyypillistä rakennetta, hienostuneen ja kompleksin makumaailman siivittämänä. Kellaripotentiaalia riittää kaikissa vuosikausiksi eteenpäin ja jos hinta-laatu-suhdetta pohditaan, nousee Stags Leap korokkeelle reilun kolmenkympin hinnallaan. Stags Leap on ilmeisesti tulossa tilausvalikoimaan lähiaikoina. Niclas vinkkasi viininystäviä suuntaamaan kiikareitaan Californian viineissä vuosikerran 2007 suuntaan.

California-tastingin lisäksi messuilla oli tälläkin kertaa tarjolla runsaasti mielenkiintoisia viinejä, joista jäi mieleen muutama:

Penfoldsin laatuun on aina voinut luottaa. Tällä kertaa makuhermoja hyväilivät täyteläisellä ja tuhdilla uuden maailman Pinot Noir-tyylillä Bin 38 Pinot Noir ja ”kännykkäviinin” kirjainyhdistelmää uuteen uskoon virittävä, täyteläinen ja roteva Bin 138 GMS.

Upeaa Uuden Seelannin Malborough Sauvignon Blanc-tyyliä edusti Staete Landt Annabel Sauvignon Blanc, jonka pelkkä tuoksu sai hymyilemään. Uskomattoman raikkaassa tuoksussa on vahvasti karviaista, mustaherukan lehteä ja mineraalisuutta. Samalla täyteläinen, mutta raikas maku täytti suun, ollen kuitenkin erittäin tasapainoinen. Iso peukku Staete Landtille, joka kotiutuu tilausvalikoimasta 18,95€ hintaan.

Yleisesti ottaen tapahtuma vaikutti onnistuneelta, mutta seuraavalla kerralla voisi olla tarjolla runsaammin vesikannuja ja sylkykuppeja, mikä helpottaisi paljon maistelevien messuilua. Lopuksi pari kuvaa Californialaisten desimaalintarkasta tavasta ilmoittaa viinin alkoholipitoisuus 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *