Viinisuositus – Le Berger 2010 8,49€

Sanat edullinen, ranskalainen ja hyvä eivät eksy liian usein samaan lauseeseen, ainakaan punaviinien kohdalla. Erityisesti klassikkoalueilta, kuten esim. Bordeaux tai Bourgogne on vaikeaa löytää mitään hyvää ja edullista. Tälle löytyy toki lukuisia syitä, mutta on hyvä muistaa, että jo pelkästään maa maksaa alueilla huimia summia.

Copatinton testipenkkiin ruuvattiin tällä kertaa Alkon perusvalikoimasta eteläisen Ranskan edukas punaviini Le Berger 2010. Viini on kotoisin Costières de Nîmesin alueelta, Nîmesin kaupungin eteläpuolelta. Ilmasto on välimerellinen, jota kuitenkin läheisen meren tuulet tuulettelevat. Maaperän kivikkoinen pinta muistuttaa lähinnä Chateneuf-du-Papen aluetta. Punaviinien rypälevalikoima on alueella klassista Rhônea; Grenache, Syrah, Mourvedre, Carignan, Cinsault. Le Berger pitää sisällään 60% Grenachea ja 40% Syrahia.

Intensiivisen tumma väri viettää reunoiltaan violetin puolelle, tuoksussa on runsaasti tummia marjoja ja mausteisuutta, viinin nuorekkuus työntyy taustalta esiin hieman vaivihkaa. Täyteläinen maku on täynnä tummaa ja muhevan raikasta marjaisuutta sekä mausteisuutta. Pehmeät ja kypsät tanniinit pitävät viinin selkärankaa hyvässä ryhdissä. Pitkä, mausteinen ja marjaisa jälkimaku viihdyttää kulauttajaa vielä hyvän tovin lasin kallistamisen jälkeen.

Lopuksi vielä pientä pohdintaa; Saako Alkon Ranska-hyllystä halvemmalla tämän laadukkaampaa punkkua? Otan mielelläni ehdotuksia vastaan! Ehdotuksia odotellessa Copatinto lupaa, että paremman hinta-laatu-suhteen löytäminen A-liikkeen Ranska-hyllystä tulee olemaan erittäin vaikeaa.

Robustisti maustettu tai grillattu liharuoka hyväksyisi Le Bergerin kernaasti kaverikseen. Kokeile vaikka maalaismaisen ronskisti maustettujen lihapullien kera.

One thought on “Viinisuositus – Le Berger 2010 8,49€

  1. Juuri näin. Pitkän linjan – yli 20 vuotta – viiniharrastajana, joka pitää eniten Italiasta ja Ranskasta punaisten kohdalla, mutta nauttii säännöllisesti myös punaisia ympäri Eurooppaa ja uuttaa maailmaa, yhtyy mielipiteeseen. Lasissa 2011 ja lisäisin arvioon vielä seetrin ja savuisen maun ja tuoksun tunnun – tämän ilman tammea! Näitä tuoksu ja makukiehkuroita ei ole tavannut tässä hintaluokassa marjaisuuden ja hilloisuuden täyttämillä hyllyillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.