Mikä Viini maistui ?

Copatinto kävi katsastamassa Wennercon vuosittaisen ”Mikä Viini”- tapahtuman antia Fabianinkadulla Helsingissä syyskuun alussa.

Paikalle oli saapunut mukavasti väkeä, tällaisille tapahtumille on selvästi kysyntää. Tälläkään kertaa ei tarvinnut olla kuivin suin ja seuraavassa muutamia poimintoja mielenkiintoisista viineistä. Kamerakäsi keskittyi lähinnä viinilasin pyörittämiseen, joten nyt on tyytyminen Wennercon informatiivisiin verkkosivuihin.

Punaviinit:

Lamole di Lamole Chianti Classico 2008

Tumma väri, tuoksussa kirsikan lisäksi paahteisuutta tummia marjoja, ehkäpä hitunen vadelmaa ?  Täyteläinen maku jatkaa hyvin rotevan oloisen tuoksun antamaa ensivaikutelmaa ja sopivasti purevat tanniinit sekä ryhdikäs happorakenne kruunaa tasapainoisen kokonaisuuden. Ihan kelpo Chianti Classico siis.

Legaris Crianza 2008

Vasta 2003 ensimmäisen vuosikertansa maailmalle pukannut Legaris on Codorniun konsernin aikaansaannoksia. Viini on väriltään tumma ja rakenne on paksu. Tuoksussa on tummia marjoja, hieman multaa, paahteisuutta. Maku on täyteläinen ja voimakas, mutta siinä on mukavasti myös tummaa marjaisuutta. Tanniinit puraisevat melko reippaasti vielä tässä vaiheessa, mutta uskoisin tämän olevan juotavissa jo nyt kunnollisen ilmaamisen tai dekantoinnin jälkeen. Potentiaalia on kuin pienessä kylässä, joten tämä pullote kehittynee kaapissa vielä jokusen vuoden nätisti.

Pago Del Vicario 50/50

Mielenkiintoinen Vino de la Tierra de Castilla-alueen viini, jossa 50% Tempranilloa ja 50% Cabernet Sauvignonia. Fifty-Fifty on täyteläinen ja voimakas, tuoden kummankin rypäleensä ominaisuuksia esiin sekä tuoksussa että maussa. Voimakkaasta mausta huolimatta viinissä on herkkyyttä eikä se ole millään tavalla yliampuva vaan enemmänkin tasapainoinen ja miellyttävä kokonaisuus. 15 euron hinta Alkossa vaikuttaisi olevan nopean katselmuksen perusteella Euroopankin mittakaavassa kohtuullinen.

Valkoviinit:

Brown Brothers Dry Muscat (vuosikerta?)

Hieman makeaan vivahtava, kukkainen tuoksu. Runsas maku on hedelmäinen ja kokonaisuus on erittäin tasapainoinen. Hento makeus antaa mukavan tasapainon tuoksun aromeille. Hyvän hintalaatusuhteen viini, jota voi huoletta tarjoilla vaikkapa kuivia valkkareita kammoksuville vieraille.

Trimbach Pinot Gris Reserve

Tuoksusta nousee esiin pirteä hedelmäisyys. Runsas maku on hedelmäinen ja erityisen raikas. Ryhdikäs hapokkuus tuo tasapainoa kokonaisuuteen. Valkoviineistä se eniten miellyttänyt tällä kertaa.

Maininnan arvoinen on myös Vinas Del Vero Gewürtztraminer, joka on yksi harvoista täysin Gewürtztraminer-rypäleistä tehty viini Espanjasta. Esittelijä kertoi köynnösten olevan 20-25 vuoden ikäisiä. Maku jätti kuitenkin hieman vaisun kuvan viinistä.

Kuohuviinit:

Codorniu Gran Plus Ultra

Suuta huuhdeltiin välillä Codorniun erikoiserän kuivalla Cavalla. Varsin pirteä tapaus sinänsä ja kuten aina Codorniun kohdalla, laatu on kohdallaan. Jonkin verran muita Codorniun perus-cavoja kirpakampi ja rapsakampi maultaan. Jos kaikki muut Codorniut on jo kokeiltu, niin tilausvalikoimasta sitten tätä ostelemaan 15 euron hintaan.

p.s. Fabianinkadulla näytti olevan copas y tapas -viinibaarin remonttityöt hyvässä vauhdissa. Vaikuttaa pahasti siltä, että samalle kadulle tulee asiaa hyvinkin pian!

Leave a Reply

Your email address will not be published.