Viikon Copa – Avondale Jonty’s Ducks 2009 13,49 €

Viikon Copa tuuttaa jälleen viikon keskivaiheilla eetteriin viinisuosituksen Alkon perusvalikoimasta. Tällä viikolla suositellaan luomuviiniä Etelä-Afrikasta. Avondale Jonty’s Ducks tulee Paarlin alueelta, Stellenboschin pohjoispuolelta. Avondale nimittää tapaansa viljellä viiniä termillä BioLOGIC®. Tämä on luonnonmukaisen ja biodynaamisen viljelyn yhdistämistä moderniin teknologiaan. Avondale sotii tauteja ja tuholaisia vastaan biodynaamisin keinoin ja armeijaan on rekrytoitu mm. ampiaisia, pöllöjä ja ankkoja. Suositusviini saakin nimensä omistaja Jontyn ankkapataljoonasta, joka kuljetetaan viikoittain lava-autolla partioimaan tarhoille huolehtimaan mm. etanapopulaation pysymisestä kurissa ja nuhteessa. Viiniin on blendattu 60 % Syrah- ja 40 % Cabernet Sauvignon-rypäleitä ja kypsytyksessä käytetyt ranskalaiset tammitynnyrit ovat pääosin kolmannen vuoden kierrossa. Tästä voikin jo nokkelasti ennakoida, ettei ainakaan yliampuva tammisuus todennäköisesti pääse yllättämään puun takaa.

Viinin väri on selkeästi ROCK!, eli Deep Purple. Tuoksussa on kirsikkaa, mustaherukkaa, seetriä, savua ja hitunen tervaa. Täyteläisestä mausta erottuu tummaa kirsikkaa, kypsää mustaherukka ja savuisuutta. Runsas, mutta melko pehmeä tanniinisuus ja maltillinen hapokkuus ovat hyvässä sopusoinnussa runsasmakuisen kokonaisuuden kanssa ja viinistä jää melko pitkä ja nielua lämmittävä savuinen jälkimaku.

Avondale kannattaa napata pitkäripaisen hyllyltä lämmittämään talvi-iltoja, vielä kun niitä riittää, tai sitten ihan vaan ”for duck’s sake”. Copatinto suosittelee valmistamaan tämän maukkaan luomuviinin seuraksi luomulampaan ulkofilettä ja uunijuureksia. (Kuvan © Alko)

p.s. Copatinto löytyy nyt myös Facebookista. Klikkaa sivun oikeassa ylälaidassa tykkää-nappia tai siirry Copatinton Facebook-sivuille tästä linkistä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *