Lakimuutos toi viinejä myös kauppojen hyllyille – 8-prosenttiset viinit testissä

Eduskunnan hyväksymän lakimuutoksen myötä kauppojen hyllyille saatiin 10.6.2024 alkaen max. 8-prosenttiset viinit. Perinteisiä matala-alkoholisia makeita saksalaisviinejä ja Pohjois-Italian makeita viinejä lukuun ottamatta, on 8-prosenttiset viinit tuoteryhmänä melko outo. Valtaosa tuotteista on alkoholirajan puitteissa Suomen markkinoille räätälöityjä viinejä.

Matala alkoholitaso voidaan saavuttaa viinien valmistuksessa monilla eri menetelmillä. Selkein ja laadukkain menetelmä on makeista viineistä tuttu tapa keskeyttää käyminen halutun alkoholi- ja jäännössokeritason kohdalla. Viinejä voidaan myös laimentaa alkoholittomilla tai muilla matala-alkoholisilla viineillä. Eräs suuri eurooppalainen valmistaja tekee matala-alkoholiset viininsä sekoittamalla normaaliin viinin de-alkoholisoitua viiniä. Alkoholin poistamisessa tyhjiötislaus on laadukkain ja suosituin menetelmä. Tyhjiössä alkoholi höyrystyy jo matalissa lämpötiloissa ja moderni tekniikka mahdollistaa aromien talteenoton sekä palauttamisen takaisin viiniin. Alkoholin poistaminen vie mukanaan paljon viinin aromeihin, makuun sekä rakenteeseen liittyviä komponentteja, joita useimmiten korvataan makeudella. Niinpä useimmat matala-alkoholiset viinit sisältävät melko paljon sokeria. Useimmiten paras tulos saavutetaan käyttämällä aromaattisia rypälelajikkeita.

Tästä julkaisusta voit lukea arvioni maistamistani matala-alkoholisista viineistä. Lisään arvioita sitä mukaa, kun uusia maistelukokemuksia kertyy. Viinit on maistettu sokkona, ellei muuta mainita.

8-prosenttiset valkoviinit

Setencostas White 8 % (Alko 8,29 €)

Portugalilainen valkoviini, joka on valmistettu Arinto-, Moscatel- ja Fernão Pires-rypäleistä.

Vaalea kullankeltainen väri. Tuoksussa päärynää ja omenaa. Sokeria on vain 9 g/l, ja kuivahkossa maussa nousee esiin mehumaista hedelmäisyyttä. Kokonaisuudessaan melko lattea maku ja rakenne. 2 / 5 tähteä.

J.P. Chenet Sauvignon Blanc 8 % (Alko 9,09 €)

Hyvin tyypillinen Sauvignon Blancin rehevä tuoksu, jossa juuri leikattua ruohoa, karviaismarjaa ja herukan lehteä. Sokeria on 16 g/l ja maku on nuorekkaan hedelmäinen ja puolikuiva ja siitä löytyy hieman myös täyteläisyyttä sekä voimakkuutta. 2,5 / 5 tähteä.

LAB White 8 % 2022 (Alko 8,79 €)

Portugalilainen valkoviini, josta löytyy Arinto-, Moscatel ja Vital-rypäleitä.

HIllitty tuoksu, josta erottuu omenaa, sitruunaa. Sokeria vain 11 g/l ja kuivahkoa makua ryhdittää raikas hapokkuus. Kokonaisuus jää hedelmäisyytensä osalta melko latteaksi ja karheaksi. 2 / 5 tähteä.

Dr. L Riesling 8 % 2023 (Alko 10,95 €)

Tuoksussa on hyvin tunnistettavaa Rieslingin kypsää aromaattisuutta. Päärynää, vihreätä omenaa sekä lisäksi ananasta pientä kukkaisuutta. Sokeria on 45 g/l ja makean maun lisäksi viinissä on myös pirskahtelevuutta ja erittäin ryhdikkäät hapot. Selkeäpiirteinen makea Riesling. Vahva osaaminen ja aromaattinen rypäle edesauttavat tasapainon saavuttamisessa. 3 / 5 tähteä.

8-prosenttiset roseeviinit

Viña Maipo Rosé 8 % 2023 (Alko 6,95 €)

Chileläinen Cabernet Sauvignonista valmistettu roseeviini. Haalea vaaleanpunainen väri. Tuoksussa vadelmaa ja mansikkaa sekä paahteisia aromeja. Sokeria vain 4 g/l ja kuivassa maussa suoraviivaisen pelkistettyä punasävyistä marjaisuutta sekä tiukkaa hapokkuutta. Niukasta hedelmäisyydestä huolimatta lisäpisteitä tulee harvinaisen kuivasta mausta matala-alkoholisten sektorissa. 2 / 5 tähteä.

Setencostas Rosé 8 % 2022 (Alko 8,29 €)

Portugalilainen roseeviini, jonka tuoksussa sekä maussa kypsää mansikkaa, vadelmaa ja granaattiomenaa. Sokeria 10 g/l ja kuivahkoa makua ryhdittää sekä piristää napakka hapokkuus. Mausta löytyy jo jonkin verran syvyyttä ja intensiteettiä. 3 / 5 tähteä.

2u Duas Uvas Rosé 8 % 2022 (Alko 7,39 €)

Portugalilainen roseeviini, jonka tuoksu suorastaan tulvii kypsää hedelmäisyyttä sekä kukkaisuutta. Sokeria 11 g/l ja melko kuiva maku jatkaa makean kypsän hedelmäisyyden linjalla. Helposti lähestyttävä ja hyvin runsaan hedelmäinen roseeviini. 2 / 5 tähteä.

8-prosenttiset punaviinit

J.P. Chenet Merlot 8 % (Alko 9,09 €)

Tumma violetti väri. Tuoksussa tummaa kirsikkaa ja kypsää luumua. Sokeria 25 g/l ja erittäin mehumainen maku on makea, nuorekkaan hedelmäinen ja suoraviivainen. 1,5 / 5 tähteä.

McGuigan Mid Shiraz 7 % (Alko 10,99 €)

Tuoksusta löytyy kypsää tummaa marjaisuutta sekä pientä savuisuutta ja paahteisuutta. Sokeria 20 g /l ja makeassa maussa on mukavasti kypsän hedelmäisen punaviinin makua ja voimakasta rakennetta. Maistamistani 8-prosenttisista punaviineistä lähimpänä normaalia makua sekä rakennetta. 3 / 5 tähteä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *