Viikon Copa – Dreissigacker Grauburgunder 2011 18,90 €

Syksy on siinäkin mielessä hienoa aikaa, että kotitalouksiin alkaa suorastaan virrata rakkaan verokarhumme toimesta postitettuja lappusia, joissa on näppärästi ilmoitettu ratkaisevat parametrit koskien loppuvuoden taloustilannettamme. Osalle tämä merkitsee välitöntä sinkoilua tavaratalojen käytävillä setelit viuhuen ja osa sitten päätyy etsimään lähikaupan hyllyltä sitä edullisempaa hernesoppaa. Kävi miten kävi, viikon copa suosittelee kaikille saksalaista luomuvalkkaria, joka sopii kivasti monenlaisten kala- ja äyriäisruokien kylkeen. Dreissigacker Grauburgunder on sataprosenttinen Grauburgunder saksalaisittain, eli Pinot Gris ranskalaisittain, eli Pinot Grigio italialaisittain. Rakkaalla lapsella on monta nimeä tai sitten niitä on välillä ihan liikaa, ihan miten vaan. Saksalaisia Grauburgundereita ei ole Alkon perusvalikoimassa pahemmin havaittu, joten uutuusviini on mukava ja tarpeellinen lisä A-tarvikeliikkeen valikoimiin.

Rheingaun ja Pfalzin viinialueiden väliin jäävä Rheinhessen on Saksan suurin viinialue. Nahe-jokeen lännessä ja Reiniin pohjoisessa ja idässä rajautuvalla alueella viljelyalaa dominoivat vähemmän arvostetut ja monelle hieman vieraammat rypälelajikkeet, kuten esim. Müller-Thurgau, Dornfelder ja Silvaner. Moni tietää senkin, että em. lajikkeista valmistetuista viineistä löytää harvemmin mitään varsinaisia kuningasjuomia. Rheinhessen ei siis ole viininostajan näkövinkkelistä kiikaroituna mikään varma nakki, sillä laatu ja viinityylit vaihtelevat melkoisesti. Dreissigacker on kuitenkin selkeästi sitä alueen parempaa kastia, sillä jo viininvalmistustyyli on mielenkiintoinen ja erilainen. Poikkeuksellisen pitkä kuorimaseraatio ja tavanomaista pidempi sakkakypsytys tuovat Dreissigackerin viineihin lisää konsentraatiota ja luonnetta. Suositusviinin rypäleet ovat kasvaneet Bechtheimin lähistöllä ja ne on kerätty käsivoimin, suurta huolellisuutta noudattaen. Tämän luomuviinin terästankkikäyminen on toteutettu villihiivoilla.

Pirteän raikkaassa tuoksussa on omenaa, sitruunaa, hiukan ananasta ja mineraalisuutta. Tarkempi maistelija erottaa kuivahkosta mausta juuri ja juuri pienen jäännössokerimäärän (3,9 g/l), huolettomampi pitää tätä kuivana. Melko runsas ja vahvarakenteinen maku tuo hyvin esiin tuoksun komponentit. Tasapainottava pirteä hapokkuus ryhdittää viiniä kivasti. Melko pitkä jälkimaku on kypsän sitruksinen ja siitä löytyy myös hiukan mausteisuutta.

Jos vajaan parin kympin sijoitus hiukan persoonallisempaan Grauburgunderiin ei aiheuta talousosastollasi liikoja irvistelyjä, kannattaa koukata tämä Alkon uutuus testiin. Hanki samalla reissulla ainekset vaikka herkulliseen lohikeittoon. Dreissigacker Grauburgunder on rakenteeltaan kohtuullisen vankka kaveri, joten täyteläisempienkään lohikeittojen kanssa ei luulisi olevan ongelmia. (Kuvan © Alko)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *