Viikon Copa – Solo Passione Rosso Veronese 2009 9,98€

Viikon copa siirtyy pitkästä aikaa punaviinisuositusten pariin ja suosittelee todellista hinta-laatusuhdepaukkua Italiasta. Solo Passione Rosso Veronese tulee Italian Veneton alueelta ja pullon takaetiketti kertoo viinin valmistetun amarone-viineistä tutulla apassimento-menetelmällä. Lyhyesti kuvattuna menetelmässä annetaan huolellisesti valikoitujen rypäleiden kuivua ennen varsinaista viininvalmistusprosessia. Kuivuessaan rypäleiden sokeripitoisuus kasvaa, happopitoisuus laskee ja rakenne konsentroituu. Apassimento eroaa esim. ripasso-menetelmästä siten, että Valpolicella DOC-luokituksen alla ripasso-menetelmässä voidaan käyttää vain amaronen tai recioton valmistuksessa jo kertaalleen käytettyä rypälemäskiä, jonka kanssa tapahtuva toinen käyminen tuo viiniin mm. lisää konsentraatiota, tanniineja, väriä ja alkoholia.

Solo Passione Rosso Veronese on kuitenkin väljemmän I.G.T.-luokituksen viini, joka mahdollistaa mm. rypäleiden haalimisen laajemmalta alueelta sekä vapaamman kansainvälisten lajikkeiden käytön. Pullon takaetiketin informaatiopläjäyksen mukaan Solo Passione on valmistettu Corvina-, Rondinella- ja Cabernet Sauvignon-rypäleistä.

Syvän tummanpunaisessa viinissä tuoksuu kypsä tumma kirsikka, mustikka, hitunen mustaherukkaa sekä sekoitus seetriä ja hentoa vaniljaa. Runsaassa ja melko täyteläisessä maussa on kypsän kirsikkaisuuden ja tummien marjojen lisäksi mausteisuutta. Mediumtason hapokkuus ja tanniinisuus tasapainottavat hyvin kokonaisuutta. Pitkähkö ja lämminhenkinen jälkimaku on mausteinen.

Veneton amarone- ja ripassoviineissä joutuu silloin tällöin törmäämään siihen, että korkea alkoholipitoisuus työntyy väkisin rakenteen läpi ja ylimakea rusinaisuus on ryöstäytyä käsistä. Tämänkertainen suosituspunkku onnistuu ohittamaan nämä sudenkuopat mallikkaasti. Hedelmäisyyttä löytyy, mutta suklaarusinat on jätetty nätisti pakettiinsa eikä 13,5% alkoholia häiriköi nokassa tai paletilla millään tavalla. Kannattaa siis kipittää lähihandeliin ja poimia pullollinen Solo Passionea kainaloon. Valmista kylkeen runsaasti yrteillä maustettua ja kyllästyttävän pitkään haudutettua lihapataa, kyllä muuten toimii!  (Kuvan © Alko)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *